9 Mayıs 2012 Çarşamba

SAHTE DONDURMAYA DİKKAT



      Et,süt,bal,zeytinyağı derken artık dondurmanın da sahtesi üretilmeye başladı.Sahtekarlar özellikle yaz aylarında bolco tüketilen dondurmayı içine süt ve şeker koymadan yapıyor bu da en çok çocuklarımızın sağlığını etkiliyor!

    Çocuklarımızın yaz geldiğinde dondurma adeta sevgilisi haline geliyor.Rengarek,tatlı buz gibi dondurmalar hem onları hem de bizi serinletiyor ve bu trafiği yoğun pazarı gören sahteciler  yine boş durmadı,dondurmanın sahtesini yaptı.

    Uzman diyetisyen Yasemin Sancak bir çok ailenin yanlış bildiği birşeyi hatırlatarak başladı söze ve “Dondurma aslinda bogaz agrisi yapmaz. Ama kontrolsuz uretilen dondurma enfeksiyona neden olur,ağrıya da sebep budur” dedi.Yillardir bilinen, soguk dondurmanin hizli ya da cok tuketildiginde bogazda agri yaptigi.Ama asil tehlike aslinda dondurmada degil.Sagliksiz, denetimsiz uretilen, yalnizca tadi dondurma olan gidada(!)

     Dondurmanin üç temel maddesi, süt, sahlep ve seker. İstenirse cocuklar icin dondurmayi daha da lezzetli ve sağlıklı hale getiren de meyveler tabi ki.Ama uretim maliyetini dusurup biraz daha fazla para kazanmanın derdinde olanlar, onların da sahtesini  yapıyor.Süt yerine süt tozu ile suyu karıştırıyor, gerçek sahlep yerine sunisini kullanıyor. Şeker yerine de yapay tatlandırıcı, sözde dondurmaya katılıyor. Lezzet veren ve renklendiren meyvelerin yerineyse kimyasal aromalar ve gıda boyası ekleniyor böylece dondurmanın sağlığı gidiyor,sadece suni tadı kalıyor.

    İşte sahte dondurmadaki tehlike, içinde kullanılan, gerçeğiyle alakası bile  olmayan bu maddeler.Bir de hijyenik olmayan ortamda üretilince zarar daha da büyük.Sadece çocuklar değil, sıcak havalarda dondurmayı en lezzetli serinletici olarak gören yetişkinler de tehlikede çünkü kullanılan malzemeler ve üretim yapılan koşullar kansere bile davet çıkarıyor.

    Peki dondurma yemeyecek miyiz?Uzmanların uyarısı bilinen, uretim kontrolleri yapılan dondurmaları tüketmek.Ya da dondurmayı evde uretmek.Dondurmayı evde yapmak da sanılanın aksine çok basit.

   DONDURMA TARİFİ:

      KAÇ KİŞİLİK: 4
      HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
      PİŞME SÜRESİ: 25 dk
      Malzemeler: -2 su bardağı süt
                           -1 tatlı kaşığı vanilya
                           -4 yumurta sarısı
                           -1 su bardağı tozşeker
                           -200 gr süt kreması


    

  HAZIRLANIŞI:
  -2 bardak sütü çelik tencereye alın. Vanilyayı ilave edip orta ateşte karıştırın. Kaynamaya başlayınca ateşten alıp 15 dakika dinlendirin.

  -Sütü tel süzgeçten geçirerek ayrı bir kaba dökün. Sütü boşalttığınız tencereye 4 yumurta sarısı ve tozşekeri alıp el mikseri ile hızlı hızlı çırpın.

  -Ilık sütü yumurtalı karışıma azar azar dökerek sürekli karıştırın. Tencereyi içi su dolu başka bir kabın içine oturtup (benmari usulü) kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynatmamaya özen gösterin, krema kıvamına gelinceye kadar 10-15 dakika pişirin.Krema, kaşığa yapışmaya başlayınca ayrı bir kaba döküp soğumaya bırakın. Üzerinin kaymak tutmaması ve pürüzsüz bir krema kıvamında olması için arada bir karıştırın.


-200 gr süt kremasını ayrı bir kasede hafifçe çırpın. Hazırladığınız soğuk kremaya azar azar dökerek karıştırıp yedirin. Üzerini kapatıp buzlukta donuncaya kadar bekletin. Karışımı derin bir cam kalıba alın ve üzerini alüminyum folyo ile örtün. Buzlukta 20 dakika daha bekletin. Karışım, biraz toparlamaya başladığı zaman buzluktan çıkarıp mikserle birkaç saniye çırpın. Üzerini alüminyum folyo ile örtün. Buzlukta 20 dakika daha bekletin. Tekrar çıkarıp mikserle çırpın. Dondurma kıvamına gelene kadar bu çırpma işlemini tekrarlayın.Hazırladığınız dondurmayı alüminyum saklama kaplarına alıp ağzını sıkıca kapatın ve servis yapıncaya kadar buzlukta bekletin.

    İşte size evde dondurma yapmanın püf noktaları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder