10 Mayıs 2012 Perşembe

BESLENME VE DOĞURGANLIK



    Tüp  bebek merkezlerine talep arttı,uzmanlar durumu incelemeye aldı.Yapılan araştırmalar sonucunda katkı maddeli gıdaların ve genetiği değiytirilmiş organizmaların insanların hormonal dengesini etkilediği ortaya çıktı hatta öyle ki bu durum üreme sorunlarını da beraberinde getiriyor.

    Kötü beslenme alışkanlıkları,genetiği değiştirilmiş organizmeler,hormonlu gıdalar derken sağlığımız iyice bozuldu.Türkiye’de son 10 yılda tüp bebek merkezlerinin sayısı neredeyse 4 kat arttı.Yani kötü beslenme kadınların doğurganlığını bile azalttı.Uzmanlara göre tüp bebek tedavilerine olan ihtiyacın giderek artmasının en büyük nedeni katkı maddeli gıdalar. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü Dr. Yavuz Dizdar konu ile ilgili olarak “ Son yıllarda giderek artan kanserin yanında bir de doğurganlık sorunu var.İnsanların hormonal durumuna baktığımızda gencecik kızların menepoza yakın bir hormon seviyesi olduğunu görüyoruz,bu hormonal yaşlanmanın yediklerimiz dışında bir açıklaması yok” dedi.

    4 yıldır tüp bebek tedavisi gören Nurten Şentürk de Dr. Dizdar’ın açıklamalarını doğruladı,Şentürk “Aslında hayatımda ne kadar çok yanlış yaptığımı yeni yeni öğreniyorum,hayat tarzımı ve beslenme alışkanlıklarımı tamamen değiştirdim” dedi.

    Günlük hayatımızda büyük yer tutan GDO ve katkı maddeli gıdaların sebep olduğu bir başka sorunsa erken yaşta başlayan ergenlik.Uzmanlar son yıllarda ergenlik yaşının 10’a kadar düştüğünü söylüyor.Doktorlara  göre; erken dönemde ergenliğe girmek,bazı üreme problemlerini de beraberinde getiriyor.Erken ergenliğe girenler daha geç yaşaması gereken üreme problemleri ile daha erken yaşlarda karşılaşıyor.

    Tabi ki kötü beslenmenin getirdiği sorunlardan kurtulmanın yolu iyi beslenmeden geçiyor.Özellikle her sebzeyi mevsiminde tüketmekte yarar var.Örneği domatesi yazın tüketmek hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli.Ayrıca manavlarda tertemiz görünen ürünleri değil içinde çürükler olan mallardan almak gerekiyor çünkü bu tür ürünlerde raf ömrü uzatıcı zararlı kimyasalların kullanılmadığı bir gerçek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder